Wie ben ik?
Na mijn opleiding aan het conservatorium van Utrecht en Amsterdam heb ik een aantal jaren op middelbare scholen muziekles gegeven.
Daarnaast heb ik als dirigent voor koren en orkesten gestaan en heb ik ervaren hoe leuk ik het vind om mensen te enthousiasmeren om samen muziek te maken.
Dit enthousiasme en mijn interesse in het werken vanuit de belevingswereld van het kind heeft me geïnspireerd om me te verdiepen in de Suzuki methode en ik ben de opleiding gaan volgen. Na drie jaar ben ik voor mezelf verder gegaan als viool docent. Dit is uitgegroeid tot een fijne lespraktijk met een hechte groep van ongeveer 30 leerlingen.
In mijn manier van lesgeven zijn veel elementen aanwezig uit de Suzuki methode:
het vioolspelen op gehoor, het vanaf het begin samen muziek maken en het werken vanuit de klank vind ik waardevolle elementen in de lessen. De stukken uit de Suzuki boeken vormen een leidraad en daarnaast gebruik ik ook veel ander muziek materiaal. De leerlingen spelen veel uit het hoofd, maar leren daarnaast ook goed van blad lezen door middel van leeslessen en ensemble spel. De ouders zijn betrokken in de lessen en doen mee met hun kind.
Hoe werk ik?
Ik geef individuele lessen (kind/ouder/docent) en er zijn groepslessen en concertdagen.
Individuele les
Een keer in de week kom je bij mij op les en werken we samen aan houding, techniek, gehoor en improvisatie. Speels en met humor probeer ik aan te sluiten bij de belevingswereld van het kind. Als je plezier ervaart ben je leerbaar. Dit is de basis om gemotiveerd te raken, te onderzoeken, te delen en te leren. Eigen creatieve ideeën van leerlingen zijn dan ook van harte welkom.
Groepsles
20 keer per seizoen op de zaterdag ochtend maken we in drie niveau groepen muziek. We doen spelenderwijs ervaring op in samenspelen. Dit doen we uit het hoofd waardoor er ruimte ontstaat om te luisteren naar jezelf en naar elkaar, te reageren op elkaar, te bewegen en plezier te maken op je instrument. De stukken die we leren zijn het materiaal waarmee we vanuit verschillende perspectieven spelen. De leerlingen leren de stukken door en door kennen en gaan zich eigenaar voelen van de muziek.
Door op deze manier samen muziek te maken ontstaat er connectie binnen de groep. Vanuit deze basis, waarin de leerling zich veilig voelt, kan iedereen zichzelf zijn en zich uiten.
Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan ritme, notenlezen en ensemble spel.
Concertdag
5 zaterdag ochtenden per seizoen geven we een concert in een prachtige theaterzaal met een eigen pianist en gitarist als begeleiders. De ochtend start met het oefenen van leerlingen die een solo of met een ensemble gaan spelen. Ze repeteren dan met de pianist. Alle leeftijden ontmoeten elkaar en spelen samen in een grote groepsles en na koffie en limonade met een koekje luisteren we naar het concert. Het geeft een fijne sfeer en door naar elkaar te luisteren en te kijken en samen muziek te maken leren ze van elkaar. Het maakt niet uit hoever je bent op je instrument, iedereen kan samen muziek maken. De concerten zijn openbaar.
3 zaterdag ochtenden brengen we de muziek onder de mensen door een concert op locatie te geven. We spelen dan bv in een verzorgingshuis of buiten bij de landwinkel van boer Goes of bij Geertje’s Hoeve.
En omdat samen muziek maken een feest is vieren we dat met een winterfeest (kerst) en een zomerfeest (jaarafsluiting)
Door deze samenspeel activiteiten ontstaat er een hele fijne vioolclub waarbinnen de kinderen elkaar kennen en zich veilig voelen, zich durven uiten, leren presenteren en aandacht hebben voor elkaar. In praktijk wordt het een hechte vriendenclub. Wat wil je nog meer als docent!!
Met wie werk ik?
Pianist: Marieke Goes
Ik ben Marieke Goes en op de concertdagen (8 keer per jaar) mag ik alle vioolkinderen begeleiden van achter de piano. Iets leukers valt er eigenlijk niet te bedenken! Muziek maken is fijn, maar samen muziek maken is nog leuker. Speciaal met kinderen doe ik het erg graag omdat ze vaak zo onbevangen met muziek bezig zijn. Begeleiden betekent dan niet alleen maar de noten spelen maar vooral de solist helpen om het stuk zo mooi en zo goed mogelijk uit de verf te krijgen, ieder op z’n eigen niveau, ieder op z’n eigen manier. Vanaf 2004 mag ik dit werk met Marijke samen doen, en ik hoop dat we onze goede samenwerking nog lang mogen voortzetten!
Gitarist: Jack van Asdonck
Sinds de jaren 70 actief in de folkmuziek. Begonnen in de Gorkumse formatie Farthing. Toerde daarmee door Nederland en soms België. Midden jaren 80 vanwege de liefde en de muziek flink wat naar Ierland gereisd en daar eigenlijk non-stop muziek gemaakt. Schrijft en arrangeert muziek, onder andere voor zijn band Air Laut, waarin ook Marijke speelt. Jack speelt 6 en 12 snarige gitaar, en verschillende andere instrumenten. “Toen Marijke mij vroeg voor gitaarbegeleiding bij haar vioolgroep hoefde ik niet lang na te denken. Haar manier van omgaan met muziek én de kids spreken mij erg aan”!
Tarieven
Individuele lessen tot 21 jaar
20 minuten 690.- euro per jaar
30 minuten 999.- euro per jaar
Groepslessen en concertzalen
20 groepslessen en 8 concertzalen 255.- euro per jaar